AcasaPortalFAQCautareInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Dinastia Joseon

In jos 
AutorMesaj
Hyorin
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1405
Reputatie : 5
Data de inscriere : 25/04/2011
Varsta : 22
Localizare : Siret

MesajSubiect: Dinastia Joseon   Vin Aug 19, 2011 9:51 pm

Domnia Joseon a lăsat o moștenire substanțială pe fata modernei Coreea; o mare parte din etichetele moderne coreene, normele culturale, atitudinile sociale față de problemele actuale, și chiar limba modernă coreeană și dialecte sale provin de la tipar de gandire traditional care provine din această perioadă .

Cuprins
1 Istorie
1.1 Perioada timpurie
1.1.1 Fondare
1.1.2 Cearta Printilor
1.1.3 Consolidarea puterii regale
1.1.4 Sejong cel mare
1.1.5 6 ministry martirizati
1.1.6 Epurarile Literati
1.2 Dinastia Joseon medie
1.2.1 Luptele Factiunilor
1.2.2 Invazia timpurie japoneza
1.2.3 Invazia Manchu
1.3 Ultima perioada Joseon
1.4 Decline
2 Linkuri externe
3 Referinte


Istorie

Perioada timpurie

Fondare

Pana in secolul al 14-lea, aproape 500 de ani Dinastia Goryeo instituita prin Wang Geon in 918 a fost slabit, bazele sale prabusirea din anii de război și ocuparea de facto de dezintegratul Imperiu Mongol. Ca urmare a urmare a Dinastia Ming , curtea regală din Goryeo împărțită în două facțiuni aflate în conflict: grupul condus de generalul Yi (sprijinirea dinastiei Ming) și tabăra condusă de generalul Choe (În picioare de către dinastia Yuan). Atunci când un mesager Ming a venit la Goryeo în 1388 (anul 14 al lui King U) de a cere returnarea o parte importantă din teritoriul de nord Goryeo, generalul Choe confiscate șansa de a argumenta pentru atacul din Peninsula Liaodong (restoring Manchuria ca o parte din teritoriul coreean a fost parte a politicii sale externe a lungul istoriei sale).

Yi a fost ales să conducă atacul, cu toate acestea, el s-a revoltat și au măturat din nou la Gaegyeong și a inițiat o lovitură de stat, rasturnarea regelui U în favoarea fiului său, Regele Chang (1388). A ucis mai târziu regele U și fiul său, după o restaurare nu a reușit și plasat forțat un regal numit Yo pe scaunul de domnie (el a devenit Regele Gongyang). In 1392, Yi la eliminat pe Jeong Mong-ju, Liderul foarte respectat al unui grup loial dinastiei Goryeo, și la detronat pe detronat Regele Gongyang, exilat-l la Wonju, înainte de a urcat pe tron. Dinastia Goryeo a ajuns la un sfârșit, după aproape 500 de ani de guvernare. La începutul domniei sale, Yi Seonggye, acum Regele Taejo, Destinat să continue utilizarea numelui Goryeo el a condus țara și să modificat pur și simplu linia regală de coborâre cu al său, menținând astfel fațada de a continua de 500 de ani traditie Goryeo. Cu toate acestea, după numeroase amenințări de revolta de la nobilii Gwonmun drastic slăbiti, dar încă influenit, care au continuat să jure credință rămășițe ale dinastiei Goryeo și acum retrogradat clanul Wang, și consens în instanța reformat că un nou titlu dinastic a fost nevoie de pentru a semnifica schimbarea, el a declarat o nouă dinastie în 1393 sub numele de Joseon (adică de a revigora o dinastie mai mari, de asemenea, cunoscut sub numele de Joseon, fondat de aproape patru mii ani anterior), si a redenumit țara "Regatul Unit al Marelui Joseon". El a mutat, de asemenea, capitala la Hanyang.

Cearta Printilor

Când nouă dinastie a fost promulgată și oficial a adus în existență, Taejo adusproblema care fiu ar fi succesorul său. Desi Yi Bang-won, al cincilea fiu cu Sineui, a contribuit cel mai mult la care asistă la creșterea tatălui său la putere, prim-ministru Jeong Do-jeon si Nam Eun folosit influența lor asupra regelui Taejo la numele celkui de-al optulea fiu al său (al doilea fiu al reginei Sindeok) MArele Print Uian (Yi Bang-seok), astfel cum prințul moștenitor în 1392. Acest conflict a apărut în mare parte datorită Jeong- Do Jeon , care a modelat și a pusbazele stabilite ideologice, instituționale, juridice și de nouă dinastie mai mult decât oricine altcineva, a văzut Joseon ca un regat condus de miniștri numiți de rege în timp ce Yi Bang-Won a vrut să stabilească monarhia absolută condus direct de către regele . Cu sprijinul lui Taejo, Jeong Jeon Do a păstratsi limitat puterea familiei regale prin interzicerea implicarea politică a prinților și a încerca să elimine armatele lor private.Ambele părți erau perfect conștienți de animozitate reciproc avantajos și s-au pregătitsă lovească mai întâi. După moartea subită a Reginei Sindeok, și în timp ce regeleTaejo era încă în doliu pentru a doua sa soție, Yi Bang-Won a lovit mai întâi de prin raid la palat și l-a ucis pe Jeong Do-Jeon și susținătorii săi, precum și Reginei Sindeok doi fii ai lui (frati vitregi i), inclusiv prințul moștenitor în 1398. Acest incident a devenit cunoscut ca Prima cearta Princiara . Îngrozit de faptul că fiii săi au fost dispuși să omoare unul pe altul pentru coroana, epuizat și psihologic de la moartea soției sale de altă parte, regele Taejo a abdicat și a încoronat imediat pe fiul său Yi două Bang-gwa, sau Regele Jeongjong, ca nou conducator. Unul dintre primele acte regelui Jeongjong ca monarh a fost de a muta capitala la Gaeseong, în cazul în care el se crede a fi fost mult mai confortabil.Dar Yi Bang-won păstrat puterea reală și a fost în curând în conflict cu fratele său mai mari Yi Bang-gan, care, de asemenea, tânjea pentru putere. In 1400, tensiunile dintre facțiunea Yi Bang-Won și tabara Yi Bang-gan a escaladat într-un conflict ce a ajuns să fie cunoscut sub numele de A Doua Cearta Princiara. În urma luptei, Yi Bang-Ga a fost învins si exilat la Tosan în timp ce susținătorii săi au fost executați. Bine intimidați, regele Jeongjong investit imediat Yi Bang-Won ca moștenitor prezumtiv și voluntar abdicat. In acelasi an, Yi Bang-Won și-a asumat tronul deJoseon în cele din urmă ca Rege Taejong, al treilea rege al Joseon.

Consolidarea puterii regale

La inceputul domniei lui Taejong, marele rege formal, Taejo, a refuzat să renunțe la sigiliul regal, care a însemnat legitimitatea domniei oricarui rege. Taejong a început să inițieze politici credea el s-ar dovedi calificarea lui să domneasca. Una dintre primele sale acțiuni ca rege a fost de a elimina privilegiul de care se bucură eșaloanele superioare ale guvernului și aristocrația de a menține armate private. Revocarea lui unor astfel de drepturi le-a tăiat în mod eficient capacitatea lor de a reuni pe scară largă revolte, și a crescut drastic numărul bărbaților angajați în armata naționala. Urmatorul act al lui Taejong ca rege a fost de a revizui legislația în vigoare cu privire la impozitarea proprietății terenurilor și înregistrarea de catre stat a subiecților. Cu descoperirea de teren ascunse anterior, venitul național a crescut dublu. In 1399, Taejong a jucat un rol influent în tăiere pentru fier vechi a Asamblului Dopyeon, un consiliu de administrație al vechiului guvern, care a avut loc un monopol în instanța de putere pe parcursul anilor în scădere al dinastiei Goryeo, in favoarea Cosiliul de stat al Joseon (의정부), o nouă ramură a administrației centrale, care se învârtea în jurul regelui și edictele luiDupă trecerea documentației și obiectul legislației fiscale,. Regele Taejong a emis un nou decret, în care toate deciziile adoptate de Consiliul de Stat ar putea intra în vigoare numai cu aprobarea regelui. Aceasta a pus capăt obiceiul de a miniștrilor instanței și consilieri luarea deciziilor prin dezbateri și negocieri între ele, și a adus, astfel, puterea regală pe noi culmi. La scurt timp după aceea, Taejong a instalat un birou, cunoscut sub numele de Oficiul Sinmun, să soluționeze litigiile în care subiecții prejudiciati au simțit că au fost exploatate sau tratați nedrept de către oficiali guvernamentali sau aristocrati. Cu toate acestea, Taejong păstrat reformele lui Jeong Do-Jeon in cea mai mare parte intact. În plus, Taejong executati sau exilati mulți dintre susținătorii lui, care la ajutat să urce pe tron, în scopul de a întări autoritatea regala. Pentru a limita influența în-legi, el a ucis, de asemenea, toate cele patru dintre fratii reginei sale și tatalui vitreg al lui Sejong . Taejong rămâne o figură controversată care a ucis mulți dintre rivalii săi și rudele să câștige putere și totuși a decis în mod eficient pentru a îmbunătăți viața populației, a întări apărarea națională, și a stabili o bază solidă pentru domnia lui Sejong ,succesorul lui.

Sejong cel mare

In August 1418, în urma abdicarea lui Taejong doua luni mai devreme, Sejong accede la trone. In May 1419, Sejong, sub consiliarea si indrumarea sa Taejong, pășit pe [[Invazia Ōei|Expeditia estica GihaePentru a elimina pe pirati japonezi care au fost de operare din Tsushima. In Septembrie1419 Daimyo-ul Tsushimei, Sadamori, a capitulat în fața instanței Joseon. In 1443 Tratatul de la Gyehae a fost semnat , in care Daimyo-ul din Tsushima a fost acordat dreptul de a derula schimburi comerciale cu Coreea, în cincizeci de nave pe an, în schimbul pentru trimiterea tribut către Coreea și complicitatea pentru a opri raid de pirati din porturi coreeane . La frontier , Sejong stabileste 4 forturi si 6 porti (hangul: 사군육진 hanja: 四郡六鎭) pentru a ii apara pe oameni de ostilii chinezi si mancurieni nomazi ce veneau din Manchuria. In 1433, Sejong il rimitepe Kim Jong-seo (hangul: 김종서, hanja: 金宗瑞), un proeminent general pentru a ii invinge pemanchurieni. Campania militară a lui Kim capturat mai multe castele, împins spre nord, și a restaurat pe teritoriul coreean, aproximativ la granița de azi între Coreea de Nord și China Pe perioada domniei lui Sejong, Korea saw advances in științe naturale, agricultură, literatură, medicină traditională, si inginerie. Din cauza acestui eveniment , Sejong a primit titlul de "Regele Sejong cel Mare de Joseon". Ce mai amintita contributie a lui Sejong a fost crearea hangel, alfabetul corean, in 1443. Utilizarea de zi cu zi a Hanja și hanmun în cele din urmă, în scris, a ajuns la un scop în a doua jumătate a secolului al 20-lea.

6 ministry martirizati

Dupa moartea lui Sejong, fiul sau Munjong a continuat moștenirea tatălui său, dar în curând a murit de boala in 1452, la doi ani dupa ce a devenit rege. Dupa , fiul sau Danjong devine rege la 12 ani, unchiul sau Sejo a obtinut controlul asupra guvernului și a depus în cele din urmă nepotul său de a deveni rege al saptelea Joseon el însuși în 1455. Dupa , 6 ministri loiali lui Danjong a încercat să-l asasineze Sejo pentru a reveni Danjong la tron, Sejo a executat șase miniștri și, de asemenea, l-a ucis pe Danjong în locul său dinexil. În ciuda faptului că smuls tronul de la nepotul său tineri, Sejo sa dovedit unul dintre cei mai în măsură ca Taejong. El a întărit sistemul administrativ, aabilitat Guvernul de a stabili numărul exact populației și de a mobiliza trupele în mod eficient. El a revizuit, de asemenea, ordonanța de teren în vederea îmbunătățirii economiei naționale și a încurajat publicarea de cărți. Cel mai important, el a alcătuit Codul Mare administrației de stat, care a devenit piatra de temelie a administrației dinastic și a furnizat prima formă de drept constituțional într-o formă scrisă în Coreea. Dupa Sejo, slabul lui fiu Yejong devine cel de-la optulea rege , dar moare peste 2 ani , cand nepotul sau Seongjong accede la tron. Domnia sa a fost marcată de prosperitate și de creștere a economiei naționale și creșterea de și creșterea de neo-confucianist savanți numit Sarim, care au fost încurajați de Seongjong pentru a intra în politică instanța . Infiinteaza Hongmungwan (홍문관, 弘文館), biblioteca regală și Consiliul consultativ alcătuit din intelectuali care studiau confucianismul, cu care a discutat politicile de filozofie și de guvern. El a inaugurat în epoca de aur culturala, care rivalizau cu domnia regelui Sejong, prin publicarea de numeroase cărți pe geografie, etică, și în alte domenii diverse. El a trimis, de asemenea, mai multe campanii militare împotriva Jurchenilor de a stabiliza frontiera de nord.

Epurarile Literati

Fiul lui Seongjong , Yeonsangun este considerat de multe ori cea mai tiran al dinastiei a cărui domnie a fost marcată de o serie de epurari a savantilor neocunfucianisti in perioada 1498 si 1506. Comportamentul lui a devenit neregulat după ce a aflat că mama sa biologică nu a fost regina Jung-Hyeon, dar demis Consort Yoon, care a obligat-o să bea otravă după otrăvirea uneia dintre concubine Seongjong din gelozie si lasand un semn zgârietură pe fata Seongjong lui. Când lui i-a fost arătat o bucată de îmbrăcăminte, care pretinde că a fost pătat cu sângele mamei sale vomitat după otravă de băut, el a bătut la moarte două concubine, care au acuzat-ope Consort Yoon și a pedepsito pr Marea regina Insu, care a murit după aceea. El a executat oficiali guvernamentali care au sprijinit moartea Consort Yoon lui împreună cu familiile lor. El a executat, de asemenea, bursieri Sarim pentru scris fraze critice de uzurparea tronului Sejo. El a profitat de asemenea de o mie de femei din provinciile pentru a servi ca animatori palat și a însușit Seonggyungwan, Royal University, ca un teren de agrement cu caracter personal. He eliminat Biroul de Cenzori, a cărui funcție a fost de a critica acțiunile inadecvate și politicile de rege, și Hongmungwan. A interzis utilizarea hangul atunci când oamenii de rând a criticat regele cu afișe scrise în Hangul. După doisprezece ani de proastă guvernare, el a fost detronat în cele din urmă o lovitură de stat care au plasat fratele său vitreg Jungjong pe tron in 1506.

Jungjong a fost un rege slab fundamental, datorită unor împrejurări care îl introduse pe scaunul de domnie, dar domnia lui a vazut, de asemenea, o perioadă de reforme semnificative, condus de ministrul său Jo Gwang-jo, carismaticul lider al savantilor Sarim. El a stabilit autonomiei locale sistem numit Hyang'yak să consolideze autonomia locală și spiritul comunale printre oameni, a căutat să reducă decalajul dintre bogați și săraci, cu o reformă agrară, care ar putea distribui un teren mai mulți fermieri în mod egal și valoarea limită de teren și numărul de robi, care s-ar putea proprii, promulgată scrieri confucianiste în rândul populației pe scară largă cu traduceri autohtone, și a încercat să tăiați dimensiunea de guvern prin reducerea numărului de birocrați. In acordcu Analele Dinastiei Joseon sa spus că nici un oficial îndrăznit să primească mită sau de a exploata populația în această perioadă pentru că a aplicat legea strict ca Inspector General. Aceste reforme radicale au fost foarte populare, cu poporul, dar s-au opus cu înverșunare de către funcționarii conservatori, care au ajutat pentru a punepe Junngjong pe tron. Ei au complotat pentru a provoca Jungjong a pune la îndoială loialitatea lui Jo prin scrierea "Jo va deveni rege" (주초위왕, 走肖爲王) cu miere pe frunze, astfel încât omizi lăsat în urmă aceeași frază ca în cazul în manifestare supranaturală. Jo-jo Gwang a fost executat, iar cele mai multe dintre măsurile de reformă lui a murit cu el în care rezultă A treia epurare Literati din 1519. De aproape cincizeci de ani după aceea, instanța politică a fost marcată de lupte sângeroase și haotice între facțiunile rivale suport consoartele și prinți. In-legislațiilor familiei regale dețineau o mare putere și a contribuit la multă corupție ale epocii.

Dinastia Joseon medie

Perioada de mijloc a dinastiei Joseon a fost marcată de o serie de lupte pentru putere intensă și sângeroasă între facțiuni politice care au slăbit invaziilor țară și pe scară largă de către Japonia și Manchu care a rasturnat aproape dinastie.

Luptele Factiunilor

Factiunea Sarim , ce a suferit o serie de infrangeri politice în timpul domniei lui Yeonsangun, Jungjong, si Myeongjong primeste controlul guvernului in domia lui Seonjo dar în curând împărțite în facțiuni de Vest și de Est, fracțiunea de Est în divizare transformă în fracțiuni de Nord și de Sud. Fracțiunea de Vest, de asemenea, în cele din urmă împărțit în procesul de învățare vechi și facțiuni noi de învățare.Alternanțe la putere între aceste fracțiuni au fost adesea însoțite de acuzațiile de trădare și sângeroase epurări, inițierea unui ciclu de răzbunare, cu fiecare schimbare de regim. Un exemplu este is Gichuk Cazul Tradarea din 1589 (기축옥사), n care oriental Jeong Yeo-rip a fost acuzat de conspirație pentru a începe rebeliune. Jeong Yeo-rip-au format o societate cu grup de suporteri care a primit, de asemenea, de instruire militară pentru a lupta împotriva jefuitori Japanonezi . Nu există încă o dispută cu privire la natura și scopul de grupul său, care a reflectat dorința pentru societate fara clase și răspândite în întreaga regiune Honam. Jeong Cheol, șeful fracțiunii de Vest, a fost responsabil de investigarea cazului și a folosit acest eveniment pentru a intrării în vigoare epurare pe scară largă a Orientali care au avut cea mai mică legătură cu Jeong Yeo-rip. În cele din urmă 1000 estici au fost uciși sau exilați în urma.

Invazia timpurie japoneza

În timp ce piroane sunt cunoscute a fi fost făcute din fier, existența istorică a acoperișului placate sau dublate de fier este în litigiu De-a lungul istoriei coreeană, au fost frecvente pirați atacurile de pe mare și pe uscat. Scopul doar pentru coreeni care rulează o flota a fost de a asigura comerțului maritim împotriva piratilor Wokou. Marina coreeana respins pirati folosind o forma avansata de tehnologii de praf de pusca (tunuri de exemplu, săgețile de foc în formă de Singijeon etc.).

Pe durata Invazia Japoneza In Coreea(1592-1598), Lordul de razboi Japonez Toyotomi Hideyoshi, incercand sa cucereasca Dinastia Ming cu arme portugheze, a invadat Coreea cu ai său daimyō și trupele lor în 1592 și 1597, care intenționează să folosească Coreea ca o piatră de temelie . Diviziune fracționiste au fost in incapacitatea de a evalua capacitatea militare japoneze, și nu și-a condus incercarile de diplomatie. La o pregatire slaba din partea lui Joseon. Folosirea armelor de foc europene de către japonezi cea mai din stânga din partea de sud a Peninsulei Coreene ocupate în termen de luni, capturand Pyongyang si Hanseong (azi Seoul) Cu toate acestea, invazia a fost incetinit din cauza Admiralului Yi Sun-shin distrugerea flotei invaziei japoneze care să permită Dinastiei Ming sa intervina. Rezistența de gherilă, care în cele din urmă au format, de asemenea, a ajutat. Potrivit cu Analele Dinastiei Joseon, japonezii au venit odata cu rebeleiunea sclavilor coreeni |slaves]], care a ars palatul Gyeongbokgung și a depozit de înregistrări .[1] Rezistența locală, cu toate acestea, a încetinit avansul japoneză și victoriile decisive navale de amiralul Yi Sun-sin care a preluat controlul la stânga pe rute mare în mâini coreeană, stânjenind grav liniile de aprovizionare japoneză. In plus, China a intervenit pe partea de coreeni, trimiterea unei forțe mari în 1593, care a împins înapoi japoneză, împreună cu coreeni. În timpul războiului, coreenii dezvoltat puternic și arme de foc : Navele Testoase (chiar înainte de război a început cu toate acestea). Forțele Joseon și Ming invins pe japonezi, la un preț profund. După război, relațiile dintre Coreea și Japonia au fost complet suspendată.

Invazia Manchu

După război, Regatul coreeană a devenit din ce în ce izolat. Conducătorii săi a încercat să limiteze contactul cu țări străine. În plus, Dinastia Ming a fost slăbit, parțial din cauza războiului din Coreea împotriva Japoniei, care a dus la stabilirea noilor Dinastia Qing. Coreenii au decis sa construiasca frontierele stricte, exercita un control mai mare asupra inter-trafic la frontieră, și să aștepte afară turbulență inițială a răsturnarea Manchu a Ming. Coreea de suferit de pe urma invaziilor de două manciurienii, în 1627 (vezi Prima Invazie Mancuriana in Coreea) si 1637 (vezi A doua Invazie Mancuriana in Coreea). Coreea s-a predat manciurienilor și a devenit un stat vasal al dinastiei Qing.

Ultima perioada Joseon

După invaziile din Manciuria, Joseon au cunoscut o perioadă de aproape 200 de ani de pace. Regele Yeongjo si Regele Jeongjo a condus o renaștere a dinastiei Joseon. Sukjong si fiul sau Yeongjo tried pentru a rezolva problemele cauzate de politica fracțiunii. Politica Tangpyeong a fost de a îngheța în mod eficient litigiile părților ".


Jeongjo aplicat reforme diferite pe parcursul domniei sale, în special de instituire a Kyujanggak, într-o bibliotecă regală, în scopul de a îmbunătăți poziția culturală și politică a Joseon și de a recruta ofițeri supradotați pentru a rula națiunii. Regele Jeongjo condus, de asemenea, inițiative îndrăznețe sociale, deschiderea poziții guvernamentale pentru cei care ar fi fost anterior interzis din cauza statutului lor social. Regele Jeongjo a avut sprijinul multor savanți Silhak, care a sprijinit puterea regală. Domniei regelui Jeongjo lui a văzut, de asemenea, creșterea în continuare și dezvoltare a culturii populare Joseon lui. In 1863 Gojong a luat tronul. Tatal lui, regentul Heungseon Daewongun, a Condus pana la varsta maturitatii lui Gojong. În timpul anii 1860 mijlocul Regent a fost principalul adept al izolaționism și instrumentul de persecutarea catolicilor autohtone și străine, o politică care a dus direct la Campania franceza impotriva Coreei, 1866. The early years of his rule also witnessed a large effort to restore the largely dilapidated Palatul Gyeongbok, scaunul de autoritatea regala. Pe durata domniei lui Heungseon Daewongun, politica fracționiste și puterea deținută de Kim Andong clanul dispărut complet. În 1871, forțele americane și coreene s-au ciocnit într-o încercare SUA, la "diplomația canonierelor" următoarele IncidentuGeneral Sherman l in 1866.

In 1873, regele Gojong a anunțat preluarea lui de regulă regale. Cu pensionare ulterioare de Heungseon Daewongun, viitorul Regina Min (n mai târziu EImparateasa Myeongseong) obtinut controlul complet asupra instanța de ei, introducerea familia ei în funcții de înaltă instanță.

Decline

Japonia, dupa Instaurarea Perioadei Meiji, Achiziționat tehnologie militare occidentale, și a forțat să semneze Joseon Tratatul de la Ganghwa in 1876, Deschiderea a trei porturi comerciale și de acordare a extrateritorialitatea japonez.

Multi coreeni au disprețuit influențe japoneze și străine asupra terenurilor lor și a statului corupt opresiv al dinastiei Joseon.In 1894, Revolutia taranilor Donghak agricultori se ridica văzut într-o rebeliune în masă, cu liderul țărănist Jeon Bong-jun a învins forțele locale de conducător Jo Byong-decalaj in batalia de la Go-bu pe 11 ianuarie 1894; după luptă, proprietățile Jo au fost înmânate la țărani. Până în mai, armata țăranilor a ajuns la Jeonju, sguvernul cerand ajutor pentru orpirea revoltei de la chinezii Qing . Qing trimite 3000 trupe și rebelii negociat un armistițiu, dar japonezii au considerat că prezența Qing o amenințare și a trimis trupe în 8000 de propria lor, sechestrarea Palatul Regal din Seul și instalarea unui guvern pro-japonez data de 8 iunie 1894. Acest escaladat în curând Primul razboi sino-japonez (1894–1895) intre Japonia si China , luptat în mare măsură în Coreea. Imparateasa Myeongseong[2] a încercat să contracara interferențe japoneze în Coreea și a fost în considerare de cotitură în Rusia sau China, pentru sprijin. În 1895, Imparateasa Myeongseong (referred to as "Queen Min"[2]) A fost asasinat de agenții japonezi.
Sursa wikipedia

____________________________________


Ultima editare efectuata de catre Hyorin in Sam Mar 02, 2013 6:41 am, editata de 1 ori
Sus In jos
http://seriale-coreene.forumgratuit.ro/
AdelinaGirl
Doamna isotitoare
avatar

Mesaje : 322
Reputatie : 1
Data de inscriere : 11/08/2011
Varsta : 23
Localizare : Brasov

MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   Sam Aug 20, 2011 10:35 am

Mi-a placut foarte mult aceasta postare.
Sus In jos
http://kdream.forumgratuit.ro
Min
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1134
Reputatie : 5
Data de inscriere : 26/04/2011
Varsta : 19

MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   Vin Sept 02, 2011 3:24 am

da si mie mi-a placut:)
Sus In jos
AdelinaGirl
Doamna isotitoare
avatar

Mesaje : 322
Reputatie : 1
Data de inscriere : 11/08/2011
Varsta : 23
Localizare : Brasov

MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   Sam Sept 03, 2011 12:26 pm

Min a scris:
da si mie mi-a placut:)
ma bucur :16:
Sus In jos
http://kdream.forumgratuit.ro
Choi Jung Won
Slujnica
avatar

Mesaje : 92
Reputatie : 1
Data de inscriere : 22/11/2011
Localizare : Baia Mare

MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   Dum Dec 04, 2011 3:02 am

si mie mi a placut aceasta postare
Sus In jos
Evelyna
Viitoare doamna insotitoare
avatar

Mesaje : 115
Reputatie : 1
Data de inscriere : 26/04/2011
Varsta : 20
Localizare : Tulcea

MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   Sam Apr 07, 2012 10:31 pm

Foarte tare.....iubesc istoria coreei:X
Sus In jos
ღ ღS@ndr@ღ ღ
Moderator
Moderator
avatar

Mesaje : 288
Reputatie : 1
Data de inscriere : 01/12/2011
Varsta : 20
Localizare : orasul Chisinau

MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   Dum Apr 08, 2012 2:08 am

grea grea de inteles dar interesanta
Sus In jos
Evelyna
Viitoare doamna insotitoare
avatar

Mesaje : 115
Reputatie : 1
Data de inscriere : 26/04/2011
Varsta : 20
Localizare : Tulcea

MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   Dum Apr 08, 2012 2:28 am

da ce chestie...noi invatam la scoala despre Stefan cel Mare si coreeni invata despre Jumong :)))
Sus In jos
ღ ღS@ndr@ღ ღ
Moderator
Moderator
avatar

Mesaje : 288
Reputatie : 1
Data de inscriere : 01/12/2011
Varsta : 20
Localizare : orasul Chisinau

MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   Dum Apr 08, 2012 2:51 am

daa stii este si filmmm la vizionat
Sus In jos
Co.
Slujnica
avatar

Mesaje : 54
Reputatie : 0
Data de inscriere : 09/04/2012

MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   Lun Apr 09, 2012 3:03 am

Cate lucruri si sunt chiar foarte interesante.
Sus In jos
Evelyna
Viitoare doamna insotitoare
avatar

Mesaje : 115
Reputatie : 1
Data de inscriere : 26/04/2011
Varsta : 20
Localizare : Tulcea

MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   Lun Apr 09, 2012 3:11 am

exact:X...as citi intruna
Sus In jos
Co.
Slujnica
avatar

Mesaje : 54
Reputatie : 0
Data de inscriere : 09/04/2012

MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   Lun Apr 09, 2012 3:32 am

Eu inca nu am reusit sa le citesc pe toate ,dar le voi citi pentru ca merita.
Sus In jos
ღ ღS@ndr@ღ ღ
Moderator
Moderator
avatar

Mesaje : 288
Reputatie : 1
Data de inscriere : 01/12/2011
Varsta : 20
Localizare : orasul Chisinau

MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   Lun Apr 09, 2012 8:33 am

merita si inca prea mult
Sus In jos
suzy_suz26
Moderator
Moderator
avatar

Mesaje : 44
Reputatie : 0
Data de inscriere : 21/05/2012
Varsta : 22
Localizare : siret

MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   Mier Mai 23, 2012 4:23 am

interesanta postare
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Dinastia Joseon   

Sus In jos
 
Dinastia Joseon
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Despre Coreea :: Istorie :: Joseon-
Mergi direct la: