AcasaPortalFAQCautareInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Despre Shilla

In jos 
AutorMesaj
Min
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1134
Reputatie : 5
Data de inscriere : 26/04/2011
Varsta : 19

MesajSubiect: Despre Shilla   Vin Aug 19, 2011 9:31 pm

Despre Silla:

Silla (57 î.Hr. - 935 d.Hr.) a fost unul dintre cele trei regate ale Coreei şi unul dintre cele mai susţinute regate din istoria asiatică.

Cunoscut anterior ca şi un Saro-Guk, o confederaţie formată din şase sate şi şase clanuri, în primă fază aliată a Chinei sub denumirea de Jinhan , Regatul Sillei, prin învingerea şi ocuparea regatelor Baekje în 660 şi Goguryeo în 668, ajunge unul dintre cele mai mari şi mai importante Regate ale Coreei.

Cele şase sate au fost: Yangsan, Goheo, Jinji, Daesu, Gari şi Goya, iar acolo au trăit refugiaţii din Gojoseon. Zona este cunoscută ca şi văile din Gyeongsang-do, Coreea de Sud de azi.

De la apariţia sa până în momentul în care a ajuns un regat de sine stătător, Silla a fost cunoscut sub mai multe denumiri: Saro, Sara, Seona beol, Seoya beol, Seora beol, Seobeol.

În 503, Regele Jijeung denumeşte oficial regatul ca şi Regatul Shilla.

Ipoteze asupra numelui:

Numele Sillei a fost schimbat în perioada mijlocie din Syeobeul care înseamnă "capitala regilor" sau "capitala regală" în Syeol, iar apoi în Seoul.

Oaltă ipoteză etimologică sugerează că numele nativ de Seorabeol ar fi putut sta la originea cuvântului nativ Seoul care are sensul de "capitală" şi care este numele actual al capitalei Coreei de Sud -oraş care anterior a fost cunoscut ca şi Hanseong sau Hanyang.

Numele de Seora-beol a fost de asemenea utilizat pe scară largă în întreaga Asie de Nord-Est ca etnonim pentru oamenii din Silla, care figurează ca şi Shiragi în limba Yamato japoneză şi ca Sogol sau Solho în limbile medievale ale celor din Jurchens sau a urmaşilor lor Manchus.

Silla a fost, de asemenea, menţionată şi cu denumirea de Gyerim, literalmente această denumire însemnând "pădure de pui", un nume care îşi are originile în pădurea de lângă capitala Silla unde legenda spune că un şarpe cu privirea ucigătoare a ieşit dintr-un ou, acest pui fiind un "pui-dragon".

Oamenii de ştiinţă au împărţit istoria Sillei în mod tradiţional în trei perioade distincte: timpurie (tradiţională 57 î.Hr.-654 CE), mijlocie (654-780), şi târzie (780-935).

Silla a fost cunoscut ca şi un regat liber unde oamenii au putu face tot ce au dorit. El nu a avut guvern şi nici regi permanenţi. În Silla au existat trei clanuri între care s-a rotit puterea. Documentele istorice nu relatează rotaţii de putere sângeroase, dar istorici susţin că schimbul de putere nu s-ar fi putu face paşnic în acele vremuri.

Clanul Park a deţinut puterea timp de trei generaţii până când a avut loc o lovitură de stat din partea celor din clanul Seok.
În timpul domniei lui Talhae de Silla primul domnitor al clanului Seok în Silla ia naştere o legendă în care Kim Alji se naşte dintr-o cutie de aur pe care l-a descoperit Hogong.

Clanurile Park şi Seok luptă constant şi permanent pentru putere, dar în cele din urmă ele vor fi îndepărtate de cei din clanul Kim. Ultimul rege al Sillei, Regele Gyeongsun, a fost membru al clanului Kim.

Samguk Sagi şi Samguk Yusa îl descriu ca şi fondator al Sillei pe regele Hyeokgeose, cunoscut ca şi Regele Park Hyeokgeose.

Legenda spune că:

În anul 69, cei şase conducători de clanuri (Silla era înainte o confederaţie de şase clanuri) s-au adunat pentru a discuta necesitatea alegerii unhui Rege, asta după ce se spune că deasupra pădurii Najeong au văzut strălucind o lumină stranie şi un cal alb ar fi fost supus de un pui de dragon.
Şeful din Goheo, Sobeolgong ar fi găsit acolo un ou, un ou din care a ieşit un copil care după ce a fost scăldat a început să strălucească, iar păsările şi animalele sălbatice au început să danseze la vederea sa.

Sobeolgong l-a crescut, iar la 13 ani, acesta a devenit Rege.

După ce a devenit rege s-a căsătorit cu Doamna Alyeong, despre care se spune că a fost născută din coastele unui dragon.

Istoria îmbină legenda cu realitatea:

Legenda nu face altceva decât descrie ascensiunea clanului Park şi arată dezvoltarea celor şase sate, clanuri Gojoseon.

Titlul de Geoseogan sau Geoseulhan înseamnă "Rege" în limbajul celor din confederaţia Jihan, un grup de şase sate şi clanuri din Peninsula Coreea.

Numele său de familie a fost Bak, altfel spus Park care vine din limba coreeană "gourd" - cel ieşit din ou.

"Hyeokgeose" nu este numele său, ci este o denumire onorifică în hanja care se pronunţă "Bulgeunae" care în coreeana veche înseamnă "lumina lumii", denumire care face referire la aceeiaşi legendă.

oamenii i-au iubit şi i-au respectat pe rege şi pe regină, deoarece aceştia au fost plecaţi cu sufletul către nevoile poporului, ajutându-i să îşi crească recoltele şi pământurile. Au fost declaraţi de către oameni ca şi cele "Două Lumini Sfinte ".

Monarhul fondator al dinastiei Silla (57 î.Hr.- 935 d.Hr.) a construit palatul regal în Geumseong, capitala cunoscută azi sub numele de Gyeongju, şi Samguk Sagi menţionează existenţa unui eleşteu înconjurat de sălcii aflat în partea de est a palatului în vremea regelui Cheomhae Isageum (247-267 d.Hr.).

În 37, el a construit capitala la Geumseong, cunoscută în zilele noastre ca şi Gyeongju. Gyeongju a devenit centrul politic, administrativ şi cultural al Regatului. În anul 32, în Gyeongju a fost construit şi Palatul Regal.

Hyeokgeose a condus ţara timp de 60 de ani şi a fixat un set de reguli foarte bine pus la punct care i-a permis să conducă şi să unifice Regatul în 668, făcându-l unul din cele mai mari din Peninsulă. Datorită faptulului că a ştiut să fie un echilibru între popor şi nobili, a avut control deplin asupra Sillei şi a oamenilor săi. A murit la vârsta de 73 de ani şi a fost îngropat la Sareung, în nordul ţinutului Dameomsa. A fost succedat de către fiul lui cel mai mare Namhae.
Sus In jos
AdelinaGirl
Doamna isotitoare
avatar

Mesaje : 322
Reputatie : 1
Data de inscriere : 11/08/2011
Varsta : 23
Localizare : Brasov

MesajSubiect: Re: Despre Shilla   Sam Aug 20, 2011 10:33 am

Foarte interesant
Sus In jos
http://kdream.forumgratuit.ro
Choi Jung Won
Slujnica
avatar

Mesaje : 92
Reputatie : 1
Data de inscriere : 22/11/2011
Localizare : Baia Mare

MesajSubiect: Re: Despre Shilla   Dum Dec 04, 2011 3:21 am

interesant
Sus In jos
Choi Jung Won
Slujnica
avatar

Mesaje : 92
Reputatie : 1
Data de inscriere : 22/11/2011
Localizare : Baia Mare

MesajSubiect: Personaje regale din Silla   Dum Dec 04, 2011 3:26 am

Deokman
Mishell
Alkeon
Yushin
Bidam
Chun Chu
Chumyung
Sus In jos
Choi Jung Won
Slujnica
avatar

Mesaje : 92
Reputatie : 1
Data de inscriere : 22/11/2011
Localizare : Baia Mare

MesajSubiect: Re: Despre Shilla   Dum Dec 04, 2011 3:27 am

toti sunt din filmul secretele de la palat
Sus In jos
Choi Jung Won
Slujnica
avatar

Mesaje : 92
Reputatie : 1
Data de inscriere : 22/11/2011
Localizare : Baia Mare

MesajSubiect: Re: Despre Shilla   Dum Dec 04, 2011 3:28 am

din timpul domniei primei femei rege Deokman
Sus In jos
Choi Jung Won
Slujnica
avatar

Mesaje : 92
Reputatie : 1
Data de inscriere : 22/11/2011
Localizare : Baia Mare

MesajSubiect: Re: Despre Shilla   Dum Dec 04, 2011 3:29 am

a fost super fimlul
Sus In jos
Evelyna
Viitoare doamna insotitoare
avatar

Mesaje : 115
Reputatie : 1
Data de inscriere : 26/04/2011
Varsta : 20
Localizare : Tulcea

MesajSubiect: Re: Despre Shilla   Sam Apr 07, 2012 10:36 pm

Foarte interesant.......si am vazut serialul e splendid:X
Sus In jos
Co.
Slujnica
avatar

Mesaje : 54
Reputatie : 0
Data de inscriere : 09/04/2012

MesajSubiect: Re: Despre Shilla   Lun Apr 09, 2012 3:06 am

Si acestea sunt niste informatii interesante.
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Despre Shilla   

Sus In jos
 
Despre Shilla
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» ce stiti despre casatoria in tunisia

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Despre Coreea :: Istorie :: Shilla-
Mergi direct la: